EARN TRUST EVERY DAY!

– Д-р Тончева, професията Ви е добра предпоставка за регулярни пътувания. Разкажете ни за последното място, на което Ви отведе.
– Най-честите ми работни дестинации са Париж и Лондон. Последното ми пътуване беше до Лондон, по покана за колаборация от една нова клиника с обучителен център, които стартират през януари 2024. Инвеститорът планира да развива естетична медицина на по-високо ниво, като залага на цялостен АGE MANAGEMENT: превенция и корекция на настъпилите признаци на стареене в съчетание с biohacking и longevity. За мен тази покана за партньорство и менторство е много висока отговорност и признание за моята експертиза и постигнати резултати.
– Кои са последните бюти тенденции, които не противоречат с Вашето разбиране и усещане за красота?
– Те са две основни: полиревитализация и биорегенерция. През последните 13 години полагам целенасочени усилия да налагам естествената визия като стандарт за лукс в естетичната медицина, заедно с най-добрите практики и продукти за постигането на тези резултати. Радвам се, че ценителите на естествената визия и деликатните резултати са все повече. Свръхкорекциите и настъпилите трайни деформации от натрупването на некачествени дермални филъри е причина напоследък много пациенти да пристъпват към разграждането им. Именно лошият опит с некачествени дермални филъри провокира френския гигант в ревитализацията на кожата FILLMED Lab. през 2016 да създаде еволюционната серия дермални филъри ART FILLER®. През декември 2022 г. в Лондон на Safety and Beauty Awards, ART FILLER® спечели най-престижната Диамантена награда за най-добър филър в света. Наградата е присъдена заради отличителните му предимства пред всички останали дермални хиалуронови филъри: освен запълващо и лифтиращо действие доказано забавя стареенето, като блокира резорбцията на подкожна мастна тъкан и стимулира синтеза на колагенови и еластинови влакна на мястото на инжектиране. Чрез тези регенеративни способности ART FILLER® забавя биологичните процеси на стареене, с което превъзхожда най-популярните филъри на пазара. Ефектът се запазва най-малко 18 месеца, което обуславя необходимостта от повтаряне на процедурата след 18-24 месеца. Специалната технология на производство свежда риска от грануломи и нежелани ефекти до нула. Тази висока степен на ефективност и безопасност утвърждават ART FILLER® като най – предпочитания филър от специалистите в света. Серията включва пет продукта, подходящи за всяка инжекционна зона. Преди 45 години FILLMED Lab. въвежда концепцията за полиревитализация на кожата и косата чрез разработването на NCTF 135 HA®, единствения сертифициран инжекционен разтвор за мезотерапия, който третира всички признаци на стареене на кожата. За поредна година NCTF® получи наградата за най-добър продукт за ревитализация на AMWC Aesthetic Medicine Awards 2023 в Монако, като така отново утвърди неизменния си статут на ЗЛАТЕН СТАНДАРТ за антиейдж мезотерапия за кожа и коса.
– В каква посока искате да видите да се развива светът на естетичната дерматология?
– Бих искала на естетичната дерматология да се гледа като на сериозна научна медицинска специалност, а не на безобидна козметична дейност. Формирането на такъв статут зависи от компетентността, експертизата и волята на практикуващите дерматолози. Свидетел съм как на ежегодните световни конгреси в различни точки на света индустрията предлага все повече иновации в продукти, апаратура и различни хранителни добавки, всички обещаващи чудеса! Преценката на лекаря и решението му за избор на продукти и процедури след адекватна оценка на обективното състояние, определя резултата от естетичната намеса. Специалистът носи отговорността за този избор. Именно той е този, който консултира и формира до някаква степен тенденциите в нашата сфера. Известно е, че аз съм вдъхновена от концепцията French Тouch и Less is More, което означава че с много малко количество качествен продукт да постигнем ефективен и дълготраен резултат, без рискове. Бих се радвала в практиката си лекарите да вземат безкористни решения на базата на обективни, сигурни доказателства за ефективност и безопасност на продуктите, които инжектират. Да изискват обективни доказателства на базата на сериозни,независими международни проучвания, за да могат да формират информиран избор относно най-високото качество и безопасност в работата си. Този подход със сигурност ще елиминира от пазара рисковите продукти, ще гарантира на пациентите безопасност и да вдигне нивото на естетичната дерматология.
Кое реално е най-голямото предизвикателство пред тази индустрия? Защо?
– За специалистите предизвикателство е селекцията на продукти, нови техники или апаратура. На фона на пренасищането на естетичния пазар с различни продукти от цял свят, се изисква задълбочено проучване и критична оценка, за да се ориентират кои са най-подходящите за тяхната практика. Доста често за сметка на понижаването на качеството компаниите производители се надпреварват с все по-лъскави рекламни послания и PR кампании, от които потърпевши са най-вече пациентите. Вярвам, че приложението на най-добрите продукти в комбинация с правилните методи дава най-добрите резултати. При една от най-масовите процедури, поставянето на хиалуронови филъри например, резултатът е пряко свързан с качеството на продукта, докато при мезоконците най-важни са техническите умения и познанията на оператора. Моят съвет към младите специалисти е винаги да изискват обективни доказателства. Зад положителните маркетингови послания винаги трябва да стоят сериозни независими клинични проучвания, проследяващи резултатите в дългосрочен план. За пациентите също е трудно да направят своя избор за специалист сред огромното множество от промоции, подкрепени от инфлуенсъри и медийни кампании. Тук клишето „Качеството никога не е евтино“ важи в пълна сила!
– Какви са Вашите критерии като лекар при избора на продукти, за да сте сигурна, че ще оправдаете доверието на своите пациенти?
– За мен като лекар отговорността към пациента е на първо място. Постигнатите резултати и щастливите пациенти са атестат за моята работа. Основна част от нея е индивидуалният
подход и избор на правилен продукт и техника. През годините съм утвърдила за себе си принцип на работа, който да отговаря на критериите за най-високо ниво на качество, ефективност и
безупречен профил на безопасност. Мой партньор през годините е френският лидер в естетичната медицина FILLMED, отличен с най-престижните международни награди за качество и безопасност. FILLMED инвестира огромна част от приходите си в нови разработки и клинични проучвания.
Това, с което ме спечелиха, е, че зад всяко тяхно твърдение стои сериозно аргументиран доказателствен материал. Всяка похарчена сума инвестирана в продукти на FILLMED или
научни събития е напълно оправдана и заслужена. ART FILLER® и NCTF® 135 HA са продуктите, които гарантират моята сигурност за естествени, дълготрайни резултати и ненадмината степен на безопасност. Същите решаващи критерии следвам за всички останали продукти, с които работя:стягащи и лифтиращи конци, автоложна плазмена терапия, фракционирана микроиглена радиочестота и др.
– Какво Ви се иска хората да знаеха и разбираха повече за това, с което се занимавате професионално?
– Oчакваният от пациентите краен резултат е следствие от добре планиран цялостен терапевтичен план, който е индивидуален за всеки пациент, тъй като процесите на стареене се отразяват по различен начин на всяко лице. Съчетавам различни методи и избирам най-качествените продукти, за да се хармонизират пропорциите и да се подобри качеството на кожата. Като за подобряване качеството на кожата са необходими серия от процедури в рамките на 2-3 месеца, а това истински помага за подмладяване на визията. Представите за красота еволюират, но винаги здравата кожа и естественият вид ще продължават да са моят отличителен знак. Тихият лукс от модната индустрия, пренесен в моята работа, е винаги моят стремеж.
– Как постигате тези естествени резултати?
– Важно е промяната да е красива и ненатрапчива, корекцията да не променя специфичните черти на лицето. Категорично да се вижда подмладяване, но да не e очевидно каква точно е намесата. Това се постига с правилния AGE MANAGEMENT, или т.нар. контрол на стареенето. За да изглежда лицето младо, от изключително значение е качеството на кожата и хармоничните пропорции. Състоянието на кожата се подобрява и стареенето се забавя от приложението на регенеративни процедури, извършени с най-добрите продукти и протоколи. Аз съм твърд привърженик на концепцията за 360° холистичен подход. Протоколите са: BIONUTRIGLOW, BEAUTIFEYE, BIONUTRINECK, BIONUTRIHANDS. За FULL-FACE хармонизиране на пропорциите и възстановяване на загубения обем с перфектен запълващ и регенериращ ефект, прилагам авторските протоколи SelfRegen BioFiller, BIONUTRISHAPE и BIONUTRILIFT. Всички те имат регенеративно действие, т.е. забавят скоростта на стареене, като стимулират производството на жизненоважните за кожата колаген, еластин и хиалуронова киселина. Чрез тези методи 80% от признаците на стареене могат да бъдат предотвратени. Така кожата запазва младежкия си вид за по-дълго време.

 

– Има ли универсална процедура, подходяща за всяка възраст?
– Процедурата, която може да се прилага абсолютно във всяка възраст е SelfRegen, най-ефективният метод, както за превенция и забавяне на дегенеративните процеси в лицето, така и за подобряване на състоянието при вече формирани дегенеративни промени. Методът представлява биостимулация на стволовите клетки чрез растежни фактори, съдържащи се в тромбоцитите и извлечени от собствената кръв на пациента. Принципът на действие е базиран на естествения механизъм на регенерация в човешкото тяло, но чрез ускорен начин, концентриран в целевите тъкани. Чрез SelfRegen напълно естествено се възстановяват увредените в процеса на стареене тъкани. Методът се отличава с най-високия профил на безопасност, тъй като се използва 100% материал от кръвта на пациента без никакви химични активатори или добавки на витамини и хиалуронова киселина. SelfRegen се прилага без риск при хора с полиалергични състояния и с много реактивна кожа, както и при пациенти, които не желаят прилагането на обикновените хиалуронови филъри и ботокс. За разлика от други естетични процедури, приложението на SelfRegen няма риск от предозиране или свръхкорекция. Всички мои пациенти, на които прилагам процедурата, запазват своята индивидуалност и естествено младежко излъчване вече цяло десетилетие. Подмладяващият ефект е категоричен и се задържа повече от 18 месеца. Уникален със своята способност за постигане на цялостен, многопластов ефект върху всички структури на кожата. Резултатът е цялостна свежест, видимо по-млада и красива кожа. Именно затова регенеративните процедури като SelfRegen са най-предпочитаните методи не само при моите пациенти, но и в световен мащаб.
– В кой кариерен момент изпитахте гордост от свое постижение?
– За мен е истинска чест, че през 2020 г. в Лондон авторският ми метод Accelerated Autologous Tissue Regeneration – SelfRegen беше отличен с награда Global Еxcellence for Innovation 2020 от организацията GHP – Research, Innovation, Commercialization. В желанието си да помогна на всички пациенти, които се стремят към естествена визия без видими намеси, особено тези с алергични заболявания, прилагайки възможно най-естествения регенеративен метод с максимална ефективност и минимален брой процедури, през 2017 г. създадох Ускорената автоложна тъканна регенерация – SelfRegen. Плод на много труд и научни изследвания, методът е истинска революция в естетичната медицина. Постига се цялостно възстановяване на настъпилите възрастови изменения, повлиява ефективно някои патологични състояния като розацея, акне и алопеция. Успешно се прилага при влагалищна сухота и за генитално подмладяване. SelfRegen, приложен със специална техника, е и най-добрата алтернатива на хиалуроновите филъри. Всеки ден получавам много запитвания от лекари по целия свят, които желаят да въведат SelfRegen в своята практика. За мен е чест и истинско удоволствие да обменям опит и да работя съвместно с тях.
– Кои модни марки са предпочитани от Вас за визия, отговаряща на специален повод?
– Емблемата на истинския лукс не се крие в логото на бранда, тя е във вниманието към детайла, перфектната изработка и отличително качество на материалите. Концепцията Quiet Luxury („Тихият лукс“) е моя запазена марка не само в сферата на естетичната медицина, но в моя стил и начин на живот, в моето разбиране за красота, излъчване и класа. Вярвам, че качеството и стойността се забелязват далеч отвъд повърхността. Тихият лукс е начин на мислене и виждане за живота и света, образец за изтънчен вкус и най-високо качество – както в стила на обличане, така и във визията, междуличностните отношения и изисканост във всеки аспект от живота. Премерената елегантност и детайлите въплъщават концепцията за тихия лукс, като доста често една деликатна промяна подчертава непреходното и красивото. За мен тихият лукс е стилът на изисканата жена!
– Знаем, че харесвате да посещавате и театрални постановки. Коя Ви впечатли от изминалата година?
– Изключително впечатлена съм от премиерата за България на мюзикъла „Бодигард“. В сценичната адаптация главните роли изпълняват Манал ел Фейтури и Орлин Горанов. Макар да познавам лично Манал, останах приятно изненадана от изключителното Ӝ превъплъщение в ролята на Рейчъл,
героинята на великата Уитни Хюстън. За мен бе истинско удоволствие да се потопя в красивия свят на музиката и изкуството.

 

– Кои заглавия в библиотеката Ви карат да се замисляте и ще препрочетете отново?
– Харесвам да обсъждам с дъщеря ми книгите: „Eat That Frog“ от Brian Tracy, „The Great Mental Models“ от Shane Parrish и „Tribe of Mentors“ от Tim Ferriss. Няма да крия, че обичам „ Малкият принц“ и „Алиса в страната на чудесата“, които ми дават толкова много мъдрост!
Ето как:
„Ако искам да видя пеперуди, трябва да изтърпя две-три гъсеници.“„Много по-мъчно е да съдиш сам себе си, отколкото да съдиш другите. Ако можеш да съдиш себе си правилно, значи ти си истински мъдрец.“
„Ако всичко на този свят е безсмислено, какво пречи да се измисли някакъв смисъл?“
– Предстоящите празници предполагат и по-специални планове. Как планирате да прекарате Коледа и Нова година?
– За мен Коледа е най-уютният и любим семеен празник. Тук съм традиционалистка и тази година планираме голяма трапеза. Ще събера семейството си вкъщи, в София. Очаквам дъщеря ми от Германия, брат ми и семейството му от Ню Йорк и братът на съпруга ми от Франция. Подготовката започна с подреждане на трапезна маса за 10 човека! Освен колективно готвене и домашни забавления, ще посетим концерти на Софийската филхармония в зала „България“ и някои други
музикални събития.
Източник: Списание ,,МОДА.. м.декември 2023

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_GBEnglish